Coffou Cottage | Brininstool + Lynch

Coffou Cottage located in Chicago, Usa.

It was designed by Brininstool + Lynch in 2008.

Description by Brininstool + Lynch:

With close proximity to Lake Michigan and a short travel distance from the Chicago, the woods and fields of Southwestern Michigan and Northwestern Indiana have offered Chicagoans weekend reprieves from urban intensity for decades. The owners of this cottage sought to gain a sense of privacy with their vacation property and preferred pastoral views of the natural landscape over views to the lake waters. They were fortunate to find the land that fit their aesthetic aspirations, and subsequently desired a home that would meet their modern concept for living.

This cottage was designed with a simple structural system, a horizontal red cedar rain screen on the North, and a wall of operable glass on the South. The open plan of the kitchen, dining, living area, and porch intensifies views to the meadow and woods to the South while also maximizing solar gain in the winter. Radiant heat in the ground concrete floor is enhanced by passive solar gain and runs throughout the three-bedroom cottage. The arrangement of rooms and glass exterior walls allows for panoramic views of the outdoor environment, while providing the most energy efficient operation. A fireplace positioned in the front hallway divides the bedrooms from the living area, and a custom sofa bench set into the wall across from it creates a traditional fireplace inglenook.

Red cedar was used to establish a material warmth and visual interest on the exterior, using a board and batten-like pattern for an open screen and tongue and groove siding to establish the solid form of the adjacent volume, separated by the entry. The warmth of material and visual identity is continued on the interior—the same wood siding is used on interior walls and cabinets, and the wood rain screen is visible from the screened porch and kitchen window.


Design Office: Brininstool + Lynch
Location: Chicago, Usa
Project Year: 2008
Photographs: Christopher Barrett of Hedrich Blessing


 

The Barrancas House | Ezequiel Farca architecture & design

The Barrancas House is located in Mexico City, Mexico.

It was design by Ezequiel Farca architecture & design in 2014.


Description by Ezequiel Farca:

The Barrancas House is the result of the restoration of a house built in the seventies in Mexico City, which didn´t have any attract at first but had great spatial potential.

It became a challenge for our office to create a home focusing on incredible attention to detail, modernity and discovery of the different spaces and levels to generate expectation and surprise.

We took advantage of the location of the house that has views towards the woods so we installed floor to ceiling windows so that natural elements from the exterior such as natural light, views to the woods become part of the interior without compromising the comfort and intimacy of the inhabitants.

The amenities for the family to enjoy inside the privacy of their home include a home theater, a wine cellar, a gym, 2 terraces, a pool, garden and green areas.

Discovering the house through the hallways, leads to multifunctional impredictible spaces achieved through movable screen walls , hidden doors, bay windows that open entirely, furniture designed especially for each space, automatic lightening system, for each need of the inhabitants.

The landscape was designed with plants that adjust to the local clima, with green roof and green walls, it also has a solar energy system and a automatized water saving system.

The materials used include marble, stone, wood, together with neutral tones as dark green or chocolate that give an earthy feeling that will integrate the interior with the exterior and create the sensation of unlimited space.


Design Office  : Ezequiel Farca architecture & design
Location           : Mexico City, Mexico
Architects        : Ezequiel Farca, Cristina Grappin, Fernanda de la Mora
Area                   : 720.00 m2
Project Year     : 2014

Photographs    : Jaime Navarro, Roland Halbe