B.A. Apartment | Atelier Data

B.A. Apartment located in Lisbon, Portugal.

It was designed by Atelier Data in 2016.

Description by Atelier Data:

Set in a Lisbon neighbourhood from the thirties, the apartment occupies the last two floors of a building, benefiting from views that from northeast are headed by urban landscape and from southeast, in turn, are dominated by great canopies of trees that inhabit a secular garden near by the building.
The strategic position of the apartment due to his urban context in articulation with domestic space issues prompted the project to focus on the following principles:
Spatial and functional readaptation in order to explore crossed views, communicability and continuity of and between spaces in active articulation with the pre-existing constrains;
Program organization and distribution through a logic that promotes clear distinction between social areas [terrace, living room, dinning room, kitchen, library] from service areas [laundry, wc, vertical accesses] on the groundfloor and private area [bedrooms] on the 1st floor.
Concentration of infrastructures, equipment and storage into functional walls and cores, in order to free up space.
Enrichment of the relation between interior and exterior through the redesign of the openings, emphasizing the connection between those areas
Selection of materials that reinforce the natural light of the overall spaces through the extensive use of white color in articulation with the wood pavements and the ceramic tiles of the terrace.
Insertion of the “natural” as an element brought in from the secular garden, that is interpreted and reinvented into domestic environment;

MAIN ELEMENTS OF THE SPACE

THE WALL

Commited to create a unique living space, the large functional Wall, with its 11.5 meters long,(which concentrate equipment, storage, cooking area etc.) works simultaneously as scenario and as an operating background to support the diverse and multiple actions of the social space.
Mutable in its usage conditions, it allows various interactions and different hierarchies between spaces.
Panels that open to reveal the stairs and close to privatize the rooms, panels that open while cooking and close when the kitchen becomes an workspace, panels that extend or gather inside the cabinets gap to individualize spaces, and so are manageable from this structuring as an unifying element of the space.

THE LIVING ROOM CEILING

If the Great wall, with its vertical expression, ensures the spatial continuity, also the design of ceiling contributes to this notion of extension and unification.
The rhythm of the beams that make up the horizontal plan of the social area, thus reinforces the initial and intuitive desire to create a large space, that goes through the full depth of the apartment, and is crossed by diverse environments, uses and actions.


Design Office   : Atelier Data
Location            : Lisbon, Portugal
Project Year      :2016
Photographs     : Richard John Saymour 


CT Apartment | Tellini Vontobel Arquitetura

CT Apartment located in Porto Alegre, Brazil.

It was designed by Tellini Vontobel Arquitetura in 2015.

Description by Tellini Vontobel Arquitetura:

Located in an important building of the 1960s, this apartment of 170 m² has become the new home of a businesswoman and advertising, in love with vintage furniture, of Porto Alegre. After the acquisition, the property underwent an extensive renovation made by the office Tellini Vontobel Architecture, led by architect Evelise Tellini Vontobel, to adaquar to her lifestyle.

This apartment, which originally was 3 bedrooms, all compartmentalized, was transformed into a contemporary loft with living room and integrated kitchen and a suite with dressing room.
The old apartment was only taken advantage of the parquet floor, which received only grinding and wax. The wooden blocks left over, were used as the toilet wall cladding.

The owner has a hobby entertaining friends and cooking, for it created a built-in kitchen, which was installed a bar for making drinks, the apartment is known by friends as “Speak Easy”. The old speakeasies of New York, the warm and intimate atmosphere.

Two walls were covered with grayish wood and a block of five meters in basalt houses the ethanol fireplace.

To avoid feeling low right foot, was not used plaster lining. The concrete beams were maintained apparent and the lighting was resolved with the use of rails and spots.


Design Office: Tellini Vontobel Arquitetura
Location: Porto Alegre, Brazil
Area: 170.00 m2
Project Year: 2015
Photographs: Marcelo Donadussi