Bush House | Archterra Architects

Bush House is located in Margaret River, Australia.

It was designed by Archterra Architects.

 

Description by Archterra Architects:

Located in an existing clearing within a section of remnant marri/ jarrah bushland this owner-built bush pavilion seeks to distill into built form, the feelings of camping under a simple sheltering tarp

Diagrammatically, the houses’ simple rectangular plan is separated east-west into sleeping and living zones and delineated by a change in floor level and a grounding rammed earth wall that continues thru the house into the outdoors.

Taking cues from the Californian cases study houses of the 40s, 50s and 60s, a 3.6m structural grid locates prefabricated steel frames that enabled the main support structure to be erected in a day and for infill timber framing to be subsequently carried out by the owner-builder within these frames under the protection of a simple single roof plane. The galvanised steel framing is expressed both internally and externally and its mottled patina continues to change as it ages.

Environmental sustainability is intrinsic to the design: passive measures such as efficient cross flow ventilation for summer cooling and calculated eaves overhangs for warming winter sun penetration are teamed with active measures such as power self sufficiency from a 3kW ground mounted solar array, a solar hot water system and a worm farm blackwater filtration system that irrigates the garden with nutrient rich water.

External materials were selected to be largely self finishing to minimise maintenance: zincalume steel, rammed earth, glass – all decking is recycled jarrah.

 

Design Office: Archterra Architects

Location: Margaret River, Australia

Photographs: Douglas Mark Black

 

UYU Ice Cream Shop | Leckie Studio Architecture + Design

Description by Leckie Studio:

UYU, translating to milk in Korean, is a soft serve ice cream parlour that uses organic milk as a base ingredient in all of its products. Inspired by the crystalline patterns found in frost, an irregular motif is developed for the water jet cut metal wall and ceiling panels. This pattern also references UYU’s logo and identity, and playfully suggests the store’s product: ice cream.

Through an iterative design process of simplification and standardization, the sizing and coordination of these panels was key in providing a high quality finish.

 

Design Office: Leckie Studio Architecture + Design

Location: Vancouver, BC

Photographs: Ema Peter

__________________________________________________________________
HOMIZER architecture – design has received this project by email. Submit your work for publication.