Orama Residence | Smart Design Studio

Description by Smart Design Studio:

The transformation of ‘Orama’, a gracious Victorian villa in Sydney’s Woollahra was a welcome opportunity to work once again with the family for whom Smart Design Studio renovated ‘Mandolong House’ on the lower north shore. Our brief was to enhance and expand the historic house to suit the changed needs of the family.
Built in two stages, the project addressed the original villa as a distinct entity, housing bedrooms, bathrooms, formal living and study spaces. Beautifully-crafted elements of the historic house, such as fireplaces and early paint schemes, were retained. Other parts of the villa were updated with sensitively-chosen fittings and fixtures to bring out the best of the old building. The design approach was to make the old house feel trim, white, and tailored. By contrast, the new addition was designed to be minimal in form and detail, with textured raw concrete extending from the walls out into the garden, punctuated by swathes of water (the pool), vegetation, lawn, and pebbles.
A striking double-height living room forms the nucleus of the extension. Six-metre tall windows on the northern side flood the room with light, overcoming the limitations of the south-facing site. We were fortunate in that the owners have an incredible art collection. The bare concrete walls, and gracious rooms of the old house provide a dramatic setting for this. The space of the living room flows into a well-appointed stainless steel kitchen, and into the garden and swimming pool beyond. Upstairs, a guest bedroom and chic bathroom occupy the glassy link between the old and new parts of the house.
The new wing has been designed and built with the same intricacy, attention to detail, and superb craftsmanship as the original villa, applied to modern methods of construction. The materials palette of concrete, glass, dark steel, and zinc beautifully complements the chic black-and-white scheme applied to the historic house.
Environmentally sensitive elements were stitched into the old and new parts of the house, including hydronic floor heating and cooling, natural cross ventilation and an avoidance of air-conditioning, exploitation of good solar orientation, thermally massive construction, and heat-exchange technology.
Separated by a century and a half, the two parts of ‘Orama’ stand as beautiful expositions of the best construction standards of their day.

Design Office: Smart Design Studio

Location: Woollahra, Australia

 

Youth Hotel of iD Town | O-0ffice Architects

Description by O-0ffice Architects:

Youth Hotel of iD Town, on the hilltop of the seaside valley, was originally served as one of the dormitory building in Honghua Dying Factory’s residential area, representing the settlements of the first batch of immigrant labors after the open-reform policy and industrialization that firstly took place in Shenzhen.

The renovation process mainly consists of two spatial actions: firstly equipping the central corridor with new hotel infrastructure to facilitate the new living units, and secondly installing a sequence of prefab steel opening box on the existing facade to create a more dynamic interaction between the building and the surrounding nature. The ground floor functions as a multi-purpose social space with a variety of facilities containing reception, cafe, open kitchen and common space. By a subtle alteration of the original structure this handful of functions dynamically relate to one and other.

The living units, located from the 2nd floor to the 4th, brought back to life by small adaptations of the original framework bringing the opportunity of a new perspective to the original spatial composition. All these subtle but influential alterations creates a new breath to this once ruined structure.

Design Office: O-0ffice Architects

Location: Shenzhen, China

Photographs: Chaos.Z