Emerald Gardens – Nest Lounge | The Manser Practice Architects + Designers

Description by The Manser Practice Architects + Designers:

The Manser Practice has recently completed the interiors for two residential lounges at the new Tipi build to rent development in Wembley Park, North West London.

These lounges were designed to be free from the corporate formalities of concierges and reception desks, replacing them instead with informal workplaces, living room style lounges and the opportunity for play. The two lounges were designed separately as ‘working’ and ‘playing’ spaces, but both areas provide places for tenants to relax, socialise and entertain.

The ‘Nest’ lounge has a restrained palette to give a comfortable and cosy atmosphere ideally suited to individual use or smaller groups. A series of screens define spaces for work and relaxation, allowing residents to spend long periods of time working, studying or relaxing.

The ‘Deckhouse’ lounge is designed to be vibrant and conducive to larger gatherings. Reconfigurable modular seating can be used indoors and out, yet is designed to be feel domestic – creating an informal and relaxed atmosphere. Vintage arcade games, a pool table and board games inject a sense of fun, helping establish a strong sense of community within the development.

Both lounges are flexible, adaptable and appeal to a wide range of people, creating a memorable first impression for residents, and spaces that act as an extension of their apartment where they can enjoy spending time.

Design Office: The Manser Practice Architects + Designers

Location: London, England

 

The Wall House | FARM + KD Architects

Description by FARM:

This is a tale of two houses – similar looking, yet independent and coming together to form a coherent whole. The two blocks sit on a sprawling piece of land, belonging respectively to the retired parents and one of their children.  This separation of the house into two blocks, in part a response to the sheer scale of the land, is also a requirement brief given by the clients. Programmatically, it consists of a two-storey block with the main living and master bedroom area, and a single-storey block housing the entertainment areas of the house.  What links these two volumes together is the huge central courtyard at the entrance expressed in an austere geometry of granite floor and wall, an organically shaped oculus and a minimalist planting of six willowy trees. Like a sparse yet artful Chinese landscape painting, this sets the tone for the rest of the spaces.  The landscape design, similar to the house, is also experienced in multiple correlated layers. It takes its inspiration from the philosophy of classical Chinese Garden where views are borrowed through cutouts and vistas, and where sight lines and spaces begin to overlap. The lines of the internal architecture contribute to a balanced composition where CEA collection MILO360 fits in with consistency and elegance.

Design Office: FARM + KD Architects

Location: China

Photographs: Bryan van der Beek and Edward Hendricks