Convergence house | Sistema Arquitectura

Description by Sistema Arquitectura:

Connect, talk, thrill, are three concepts that have as essence the Convergence House, whose design is based on the importance of emphasizing the link between context and site, under a dynamic in which, the inhabitants may have sensory and emotional
experiences at their day to day.

 The main intention is that the influence of the house over the site could be indiscernible, as all current constructions, should be aware of the urgent need to preserve the environment while continuing to respond the dwelling demands. For this reason, and also because of the search for a universal accessibility, the project is being developed on one single level, creating dynamic spaces by of asymmetric patios, although contained in a regular perimeter allowing reading space in a clear and simple manner.

 The beauty of architecture spaces is an abstract notion that has never been absolute and immutable. At the present time, the beauty of the architecture has tended to be confused with the spectacular and consumable buildings. In this sense, the beauty of the architecture has forgot the sensory and emotional aspects that the living space configuration, can actually modify in us.

 Thus, this project focuses on the concept of emotional architecture, which is expressed through a constant and direct contact with the natural environment that surrounds the project. Emotions are triggered in humans in each space of the project. It is accessed via a bridge that converges with the interior and exterior spaces of the house, concluding with a meditation area. With these design elements is achieved that people perceive the immensity of the environment and vibrate as they feel that they are part of a beautiful and infinite whole.

 Touring the house, can be seen artificial landscapes formed by water mirrors, patios and a large pool which enable that the sensory relationship between people and nature remains present at all times. Besides, each of the central and public rooms is oriented toward a specific court, a specific view, a specific sensation. Since each of the rooms, can be seen the frond of the forest trees surrounding the house. Thus, the contents spaces are
interlocutors between the inside and the outside.

 All rooms are equipped with internal courtyards, where its inhabitants can be outdoors, while remaining into their private spaces. The interior design of each room are designed according to their profiles and personal needs.

 As we believe that emotional architecture is very important for human beings to feel comfortable in a space at all levels (physical, mental, spiritual) the design of the Convergence House, intended to move positively it’s inhabitants, through frames and visual shots that call to contemplation and reflection, so that the dwellers can be sheltered, but also can be moved as they feel into an artificial world that does not forget that it is part of a large and natural outside world. It’s all part of a complex system that cannot be defined solely by the sum of its parts.

Design Office: Sistema Arquitectura

Location: London, England

Rendering: Sistema Arquitectura

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s