Convergence house | Sistema Arquitectura

Description by Sistema Arquitectura:

Connect, talk, thrill, are three concepts that have as essence the Convergence House, whose design is based on the importance of emphasizing the link between context and site, under a dynamic in which, the inhabitants may have sensory and emotional
experiences at their day to day.

 The main intention is that the influence of the house over the site could be indiscernible, as all current constructions, should be aware of the urgent need to preserve the environment while continuing to respond the dwelling demands. For this reason, and also because of the search for a universal accessibility, the project is being developed on one single level, creating dynamic spaces by of asymmetric patios, although contained in a regular perimeter allowing reading space in a clear and simple manner.

 The beauty of architecture spaces is an abstract notion that has never been absolute and immutable. At the present time, the beauty of the architecture has tended to be confused with the spectacular and consumable buildings. In this sense, the beauty of the architecture has forgot the sensory and emotional aspects that the living space configuration, can actually modify in us.

 Thus, this project focuses on the concept of emotional architecture, which is expressed through a constant and direct contact with the natural environment that surrounds the project. Emotions are triggered in humans in each space of the project. It is accessed via a bridge that converges with the interior and exterior spaces of the house, concluding with a meditation area. With these design elements is achieved that people perceive the immensity of the environment and vibrate as they feel that they are part of a beautiful and infinite whole.

 Touring the house, can be seen artificial landscapes formed by water mirrors, patios and a large pool which enable that the sensory relationship between people and nature remains present at all times. Besides, each of the central and public rooms is oriented toward a specific court, a specific view, a specific sensation. Since each of the rooms, can be seen the frond of the forest trees surrounding the house. Thus, the contents spaces are
interlocutors between the inside and the outside.

 All rooms are equipped with internal courtyards, where its inhabitants can be outdoors, while remaining into their private spaces. The interior design of each room are designed according to their profiles and personal needs.

 As we believe that emotional architecture is very important for human beings to feel comfortable in a space at all levels (physical, mental, spiritual) the design of the Convergence House, intended to move positively it’s inhabitants, through frames and visual shots that call to contemplation and reflection, so that the dwellers can be sheltered, but also can be moved as they feel into an artificial world that does not forget that it is part of a large and natural outside world. It’s all part of a complex system that cannot be defined solely by the sum of its parts.

Design Office: Sistema Arquitectura

Location: London, England

Rendering: Sistema Arquitectura

Toy House | Pascali Semerdjian Architects


Description by Pascali Semerdjian Architects:

This 247m2 (2,659ft2) Toy House is located in São Paulo, Brazil, a few meters from the house where the family lives. The project was conceived as a huge play place for a fast growing family, designed to be home for the children’s toys and venue to host parties and events for all members.

The discrete entrance, for security purpose, opens up with an invitation to play. A staircase leads visitors to choose among three different levels.

The lower floor is a large TV room for video game and cinema sessions, with an integrated kitchen available for cooking support. It is marked by a minimalist architecture without excesses and easy to maintain. Sliding doors on both sides connects the space to the external part, that has a big slide integrated under the stainless steel staircase located on the back end of the house.

The upper floor is a capsule in metal structure built to allow it to be assembled in different configurations. To attend the challenge of creating flexible spaces for different needs, sun blinds and shutters are built into the metal frame that lowers and raises, opens and closes, on remote control. This way, the space and expand to become bigger or smaller, isolated or opened, and it can also be easily dismantled in the future if the owners decides to move or reform the house.

To add to the playfulness of the project, the tower gate was turned into an observation tower like a fort apache. It is connected to the house through a fun red rope bridge that passes over a garden, resembling a small jungle that is located on the ground entrance floor. Special Brazilian graffitis decorates the wall of the space, with other artworks from Anish Kappor, Keith Hering and OsGemeos that are playfully integrated to the architectural project.

Design Office: Pascali Semerdjian Architects

Location: Sao Paulo, Brazil