Humaita Apartment | Renata Ramos

Description by Renata Ramos:

  The purpose of the renovation was to adapt the 70m² apartment to the demands of a young couple. The main requests were the visual integration in social area (living, dining and kitchen), and the need for storage. The couple works partly from home, so it was necessary to provide a flexible office, which could serve as a guest bedroom.
The social area, although integrated, has three distinct functions: the kitchen, the dining room, and lounge/library. For the kitchen, a colorful tile floor and white matte tile on the walls was used. A 6-meter long counter runs from the kitchen to dining room, accommodating all utensils. The black wall conceals access to dormitories and serves as a background to the TV in the lounge/library. Dining room is characterized by the heavy concrete table, thonet chairs and pendant light.
The sanitary facilities were repositioned for better use of space. The materials used for the floor, walls and woodwork are neutral, to enlarge the room.
In the office, a multipurpose cabinet accommodates office supplies and the belongings of guests. A 3.5 meter long worktable runs from the closet to the chalkboard.
In the master bedroom warm tones were used. The closet in dark wood and the headboard in geometric marquetry brings visual interest to the space.

Design Office: Renata Ramos

Location: Porto Alegre, Brazil

Photographs: Marcelo Donadussi

Tsai Residence | Tai & Architectural Design

Description by Tai & Architectural Design:

Tsai Residence is our first interior project in Taiwan and the context of this project should be addressed.
Nowadays, in many city such as Hong Kong, Tokyo, Taipei even London, the “young people” cannot afford to buy a property to settle down as a “home” because of the high price of the house.
The is the phenomenal young people have to face, and we believe in this situation, the architects have to take the responsibility to control the budget and also keep the quality of the space.
We tried to explore the possibility to design a rental property as a good place to live in for young people.
The apartment is being rented by a couple working in the city centre, who asked Tai & Architectural Design to create an interior that can be reverted once their lease is up.
This property can be only rented for five years from the government and the user needs to return it in the same condition.
We kept this apartment as minimal as possible so it can be easily reverted to its original state.
All the surfaces are painted white to keep the space bright and clean, including the ductwork and electric cables exposed across the ceiling.

Design Office: Tai & Architectural Design

Location: Taipei, Taiwan

Photographs: Kyle Yu

Somers House One | Adrian Bonomi Architects

Description by Adrian Bonomi Architects:

A compact, living and breathing house. A central living zone connected to a large north-facing verandah. Blur the line between a courtyard house and a traditional Australian verandah. A private house, accessible to friends and family with the back door working as front. Natural materials – timber cladding, plywood, cedar doors and internally recycled painted brick and stone. The large verandah to get the most out of outdoor living in colder months. Ample shade during the hottest months. Reverse brick veneer construction and a carefully crafted passive solar envelope for a very comfortable living environment. The heating and cooling systems are rarely used. A house for the beautiful contrasts of Victorian climate.

Design Office: Adrian Bonomi Architects

Location: Victoria, Australia

Photographs: Benjamin Hosking