Austin House | Smart Design Studio

 

Description by Smart Design Studio:

…New, beautifully proportioned and articulated rectangular openings are located within the original openings of the concrete beam and column façade. To give scale and gravitas to the building, these new hand-painted steel windows span over two levels and present as double storey windows. Though they appear bold and simple on first glance, a closer inspection reveals a window within a window with recessed bi-folding on the upper part and flush double-hung on the lower part, allowing the commercial space open up to the street and public domain. We’ve retained the original company name on the building Brackenbury and Austin. Originally a warehouse for a timber yard and the manufacture of Lathes the business ceased producing equipment in the late 1950’s and the building has had a very varied life from then until this recent transformation.
The apartments are simple, beautiful and light filled. Working within a wedge-shaped context has meant that each apartment is different from one another, although the material palette is consistent. The all-white, exquisitely detailed, interiors with grey floors are accented with full-gloss rust joinery. The focus of each apartment is the central pod that incorporates the kitchen, laundry, study and general storage.
The penthouse apartment, with large rooms, a stair void, and a saw-tooth roof with a generous cantilever is a very special interior space with sweeping views over Surry Hills. The penthouse has a generous balcony running the length of the front and side of the building and the roof area covers this balcony offering protection from the harsher weather elements and creating more entertaining and outdoor living areas.
The Smart Design Studio principles of apartment planning, where utilitarian elements are concealed and reliance on doors is minimised are adopted. This, along with careful consideration for circulation and flow, creates elegant apartments that feel easy to live with.The building has been designed with an ESD focus and features include: All spaces naturally ventilated using either a light well or roof skylights. Performance glass, concealed spandrels and external roller blinds. Rain water collection and reuse for flushing toilets and watering plants. Energy and water efficient fixtures and solar hot water to all the apartments, and through maximizing the reuse of the existing building.
The ground floor commercial area is a split level floor with an abundance of light and was originally conceived as a restaurant space though it is now utilised as a successful retail store. The forms and details employed within this space reinforce the architecture of this building, its chunky warehouse character, through exposed concrete beams and slabs, complemented by refined forms, refined details and unusual combinations of materials.
If you look closely, you’ll see that each of the seven small windows has a slightly different location relative to the grid of larger windows, as illustrated in the diagram above. This “eclipse” effect was conceived as a subtle art based façade, revealing itself only with careful study or over time, say to someone that passed it every day.
The rust red compliments the Hot Chile render, similar to the original colour of the building, and provides it with a distinct identity that compliments the bohemian character of Surry Hills.

Design Office: Smart Design Studio

Location: Surry Hills, Australia

 

Marsh House | LSA Architects

Design Office: LSA Architects

Location: Lerderderg, Victoria, Australia

 

Armadale House | Mitsuori Architects

Description by Mitsuori Architects:

This project involved refurbishment and extension of an existing heritage home in Armadale. The brief called for elegant and striking contemporary design solution to transform this double fronted Victorian style house into a generous family home.

The design concept proposed a sculptural two level addition which connects seamlessly to the north facing landscaped courtyard, terrace and garden. Special consideration was given to preserving the historical streetscape, with the new addition separated from the existing building by a glazed walkway to provide a large setback that ensures it is not seen from the street.

A series of simple folded planes have been utilised to define spaces, control views, shade windows, and articulate the form of the building so as to reduce the visual impact of the first floor when viewed from the rear garden.

 

Design Office: Mitsuori Architects

Location: Australia

Photographs: Michael Kai Photography

House in Australia | Canny Architecture

Design Office: Canny Architecture

Location: Flinders, Australia

MG’s House | Zoom Architecture

Design Office: Zoom Architecture

Location: Brussels, Belgium

House LLM | Obra Arquitetos

Design Office: Obra Arquitetos

Location: Brazil

House in Lodz | KUOO Architects

Design Office: KUOO Architects

Location: Lodz, Poland