Hidden House | Dan and Hila Israelevitz Architects

Descriprion by Dan and Hila Israelevitz Architects:

A house of contradictions, between sealed and closed, to open to natural light and to the outside area.
Contradictions between colors and drama of volumes. All of these create interest in a house built on a relatively small plot.
A square plot, relatively small for the program’s requirements, has dictated the structure’s concept.
A ground floor with maximal openness and lightness, an accentuated interior-exterior connection, which enables enjoying the pool and the exterior seating areas which are connected to the structure. A well-lit and open ground floor.
The required privacy was achieved through a mysterious facade, with only clues of cracks of light breaking through it, and this is the front facade.
The facade is built of concrete beams and wood trellis.
Geometrically, the structure is very clean and the cube of the first floor hovers over the ground floor.
Our purpose to create drama between the two volumes – upper and lower – was intensified through the use of thinner support columns made of iron and not concrete, as well as painting the entire cube black.
The drama effect is prominent and creates interesting light games during day and night.
Another element that creates separation and drama between the floors, is building an all glass wall without any divisions throughout the entire ground floor, along the long edge parallel to the pool.
In order to correctly utilize the characteristics of the plot, the pool was planned along the living room and kitchen in the area of the “pathway”, which is not utilized, and so a seating area is preserved in the narrower side.
In order to intensify the interior-exterior connection, connect the two floors and create a house that is not alienating, a space was planned which goes outside and crosses the structure, from the entrance hall to the living space and along the stairs. This way, there is eye contact between the residents.
Three floors were planned: the entrance floor, as mentioned, was designed for the social interactions in the house, a dining room and a living room, when the kitchen constitutes an integral part.
The stairs to the parents unit and little child’s bedroom were attached to an external wall, and at the basement floor a screening room was planned which is comfortable and soundproof, and beside it the two living units of the older children.

Design Office: Dan and Hila Israelevitz Architects

Location: Tel Aviv, Israel

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s