McElroy Residence | Ehrlich Architects

Description by Ehrlich Architects:

Nestled at the end of a cul-de-sac in a private southern California beach community, this house occupies a site with spectacular vistas of the Pacific Ocean.

The house is an expansive series of spaces underneath a giant floating horizontal plane which is supported on stone masses, wood walls, and slender steel columns. Oversized sliding glass doors pocket completely away to dissolve the physical boundaries between interior and exterior, creating an uninterrupted flow from the rear courtyard through the main living space to the pool area, all against the backdrop of the Pacific Ocean.

The compound is entered along a fifty-foot long sustainable-growth hardwood (ipe) wall. Guest and children’s bedrooms open onto a protected courtyard in the rear, while the master suite commands a layered view over the swimming pool and seascape beyond. The master bath opens onto its own private meditation garden.

Massive walls of stacked limestone are a counterpoint to the structure’s strong horizontality, becoming fireplaces indoors. A variety of outdoor living and entertaining spaces are formed by stone floors that extend outside, in composition with ipe decks, concrete and landscaping. The main garden space includes a pool, with an adjacent sitting area with fireplace sheltered by a roof canopy.

Design Office: Ehrlich Architects

Location: Laguna Beach, California, Usa

Photographs: Miranda Brackett & Roger Davies