Russian Hill Apartment | Kuth Ranieri Architects

Description by Kuth Ranieri Architects:

This interior renovation of a 4,500-square-foot full-floor unit provides modern living for a client with an extensive contemporary art collection as well as a home office. Situated in Russian Hill, the home commands a 360º view of San Francisco.

This Green Street residence has been the home to luminaries in San Francisco history over its span of 90 years. Though the architect is unknown, it was the earliest of the mid- to high-rise buildings on this part of Russian Hill. Built in the 1920s by the Crocker Family, the tall apartment building cut off the northwestern views of Vallejo Street, standing first in line to control the bay views.

The existing scale and proportion of the enfilade plan, as well as the restrained plaster detailing, was restored in a palette of whites. The rooms were complemented and extended by modern interventions and furnishings that bring the environment into focus with the day-to-day programmatic needs of contemporary living.

The crispness of the existing interior walls was maintained for exhibiting works of art, offset by the profound perimeter of 40+ windows. Renovations to the kitchen, office, baths, and master suite are designed as furniture; objectified partitions in woods, glass, and steel.

Design Office: Kuth Ranieri Architects

Location: San Franscisco, California, Usa

Loft 2 | Planell-Hirsch Oficina de Arquitectura

Description by Planell-Hirsch Oficina de Arquitectura:

The interior design project focuses on an old factory from the industrial era of Barcelona, which was renovated years ago. The building is located in the upcoming district of Poblenou currently undergoing a full urban renewal due to of its proximity to the historic center and the Mediterranean Sea. The historic factory is build in exposed brick with iron structure and vaults, housing unique spaces for their dimensions and heights.

The commission consisted on the conversion of three staged spaces into lofts. First and second floors are devoted for housing and the ground floor for a mixed-use living and working space because of the direct link to the outside: the street courtyard of the old factory. The lofts are considered open and fluid spaces.

The height allows for the creation of mezzanines in the ground and second floor lofts. The space under the new mezzanines houses the kitchen, dining area and toilet. While the living room and office areas are located in the double height spaces. The master bedroom suite with bathroom and dressing room, and a work area are located on the second level, overturning the large loft space.

The staircase connecting the two levels of the loft is conceived as a singular and permeable element avoiding the creation of a visual barrier. In the ground floor loft, the wooden staircase-grandstand is opened to the workspace. In the case of the second floor loft, the design conception is visually lighter.

Natural light fills the loft through large windows. The large loft volume has been preserved to highlight the unique and fluid space while maintaining visual continuity. The space division is accomplished through sliding doors and curtains. White is the predominant color enhancing the natural light from the Mediterranean Sea.

Long curtains with complex textures filter the light adding theatrical value to the space. In order to maximize the amount of light and to open to the Barcelona blue sky, a large skylight that covers the relaxation area and the library was built. Also, a more intimate skylight was placed right above the tub.

The living room is spatially enriched by adding a new horizontal plane. A stage, where the piano is located, extends along the facade as a bench favoring outdoor views from the windows located in the upper position. The living space extends a large continuous area with different environments for leisure and relaxation.

This loft has direct access from the mezzanine to an outdoor terrace and from there to the rooftop via a spiral staircase. The proposal is to use this residual space, especially wasted in large cities, creating a green and recreational space. The rooftop is conceived as a garden with plenty of plants that bring life, color and scent from a unique urban vegetable garden.

The rooftop offers panoramic views of many of Barcelona landmarks: the Sagrada Familia temple, the Agbar tower, the Mediterranean Sea and the mountain of Collserola. The large pergola covered by a grapevine generates a space under which you can enjoy the view in the shade. An iron flowerpot with a variety of Mediterranean plants runs parallel to it.

The overall renovation is accomplished with a few materials such as stone, wood, and iron enhancing their texture properties and taking care of the construction details. The search for sobriety, fluidity, spaciousness and warmth results in loft interiors where white color predominates on the walls and ceilings and wood on the ground. The intervention is total and includes a selection of furniture and lighting that power the space qualities and offers comfort and habitability.

Design Office: Planell-Hirsch Oficina de Arquitectura

Location: Barcelona, Spain

Photographs: Josep Maria Molinos, Planell-Hirsch