Residence in Syros Island, Greece | Block722

Description by Block722:

Situated in the island of Syros, this summer house hosts a couple and their guests. The design process was defined by the clients’ desire to maximize the view of the Plagia bay. The main intention was to unify the various spaces of the house under one roof facing the Aegean, without creating a massive volume, thus resulting in a deconstructed rectangle with massive openings from all sides.

The entrance is situated in the back, following a gentle descent through continuous miniature courtyards, planted with local aromatic herbs. The main volume houses the common areas, whereas the slightly higher volume, covered in local masonry houses the couple’s private area. The volumes are set next to each other, under a united roof slab, facing the magnificent view of the bay.

The design of the guesthouses varied significantly, as the clients’ desire was the creation of spaces that could be both private and with constant access to the pool and outdoor space. The four guesthouses are situated in opposing parts of the site, gaining distinct characteristics: the ones closer to the house are intended for close friends and visitors whereas the ones under the master bedroom enjoy a private entrance and can easily be rented.

The outdoor area follows the topography of the landscape through a series of steps that define the outdoor areas and offer vast relaxation spaces, either sheltered from the sun or open. The house and guestroom inbetween space under the roof slab is designed as the heart of a summer house : a place near the hearth where all residents will relax and enjoy the Aegean.

Design Office: Block722

Location: Syros Island, Greece

Photographs: Erieta Attali

Case Inlet Retreat | MW Works


Description by MW Works:

Nestled into a forested slope along the eastern edge of the Case Inlet, this small retreat opens to a western view of the Olympic Mountains and the Puget Sound. Anchored by a weathered cedar clad bedroom wing, a bold concrete cantilever projects the living and dining into the dense forest and toward the view. An ipe deck slips from inside the kitchen into an open meadow to the south, separated only by large sliding glass doors extending the sense of interior directly to the outdoors. A broad flat roof hovers high above the living spaces creating the feeling that one is sitting outdoors amidst the trees. Smaller, thoughtfully placed apertures define the exterior of the bedroom volume, along with a single large opening belonging to the master bath to give the users a ritual of bathing within the forest. A balance of simple clean lines and rugged low maintenance materials, this modest retreat is a welcome sanctuary from the city.

Design Office: MW Works

Location: Gig Harbor, Washington, Usa

Photographs: Jeremy Bittermann