Tower House | Gluck+

Video

Up in the Trees from GLUCK+ on Vimeo.

Description by Gluck+:

This small vacation house is designed as a stairway to the treetops. Keeping the footprint to a minimum so as not to disturb the wooded site, each of the first three floors has only one small bedroom and bath, each a tiny private suite. The top floor, which contains the living spaces, spreads out from the tower like the surrounding forest canopy, providing views of the lake and mountains in the distance, virtually the entire Catskill mountain range. The glass-enclosed stair highlights the procession from forest floor to treetop aerie, while the dark green enameled back-painted glass exterior camouflages the house by reflecting the surrounding woods, and dematerializing its form.

Design Office: Gluck+

Location: New York, Usa

Photographs: Paul Warchol, Gluck+

Winsomere Crescent | Dorrington Atcheson Architects

Description by Dorrington Atcheson Architects:

The original house on this waterfront site was a double-skin brick bungalow with warren-like rooms and little connection with the amazing views on offer. Time-worn but sturdy, the clients liked the traditional detailing of the existing house but wanted to maximise the sun and views.

Philosophically, a renovation was preferred to a new build and the brief required a contemporary home incorporating the existing. As a result, the focus of the design was on an amalgam of the old and new structures.

Formally the house comprises two exisiting and two new blocks, linked by the hallway, foyer and stairs. The existing blocks contain two brick-clad and lined bedrooms, an office and an original art deco bathroom.

The new blocks contain the living spaces in a zinc-clad apexed void, and the master suite in a cedar-screened block. These sit on a lower level plinth, which houses a guest bedroom, bathroom, laundry and media room.

The original brickwork has been stripped back and painted white as part of the re-presentation of the old house, and is further enhanced by the refinished interior doors, double-glazed existing lead-light windows and timber details.

The house is directed to the view and is arranged so that, on entry from the street, there is a natural progression from the original house through to the new. From the foyer, stairs lead down as the asymmetrically framed view is revealed.

Design Office: Dorrington Atcheson Architects

Location: Auckland, New Zealand