Ocean Park House | Campos Leckie Studio

Description by Campos Leckie Studio:

This project is conceived as a domestic landscape that blurs the boundary between interior and exterior space in a temperate coastal rainforest climate. It is essentially a ranch house typology with a guest house stacked upon it – for an physically active empty nest couple who enjoy the idea of welcoming family home for the holidays. The domestic program is spread across the entire site, and the vertical vertical circulation is deliberately understated.

The programmatic organization allows the primary residents to live entirely on the ground floor. The japanese-inspired courtyard ‘moss garden’ operates as a multi-faceted architectural device – it provides circulation along the primary project axis from the main entry through to the backyard pool and workout pavilion; it provides a visual extension of the living room into the garden; and the sliding glass doors in the kitchen (conceived as a glass box in the garden) open directly into the courtyard and the outdoor dining space beyond. The central living space is bracketed on the south side by a large concrete fireplace which provides privacy from the street, and it extends visually into the mossy minimalist courtyard to the north. The orientation, form, and positioning of the upper volume was designed to protect against direct solar gain during the summer months, while allowing light at lower sun angles to penetrate into the spaces during the winter months.

Design Office: Campos Leckie Studio

Location: Surrey, British Columbia, Canada

Photographs: Ema Peter

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s