A House in Kisami | Florian Busch Architects

Description by Florian Busch Architects:

The ‘A’ House in Kisami is a private retreat overlooking the ocean at the southernmost tip of the Izu Peninsula, about 180km south of Tokyo. Located at the end of a tiny mountain road leading up a coastal hill, the site is on a steep slope with stunning views and sounds of the sea.

A young couple, both outdoor enthusiasts, asked for a simple retreat set in the outside that would give them and their children a stark contrast to their daily lives in downtown Tokyo.

With most of the site sloped at 30 degrees and less than a tenth flat, the project started with carving out the mountain. Placing a small volume into the resultant trapezoidal carved-out void, and a larger one on top turns the mountain void into the centre of the house: a spa zone in the mountain between the platonic volumes housing bedrooms on the lower and living on the upper level. The volumes themselves defy their mass as they rotate around an inconspicuous pivot, the void of the spiral staircase that connects the cave with the sky.

When the spaces in-between become the building’s essence, it is hard not to realise that architecture is not about objects.

The built only frames this essence: the exterior space that flows through the building, down the mountain and connects the A House with the sea.

Design Office: Florian Busch Architects

Location: Kisami, Japan

Photographs: Florian Busch Architects, Hiroyasu Sakaguchi (AtoZ)

Barão de Pirapitingui Apartment | Felipe Rodrigues Arquiteto

Description by Felipe Rodrigues Arquiteto:

The apartment is located at a Botti Rubinʼs building.

With brutalist architecture, the construction is a typical example of the paulista architectural school production from mid 1960ʼs.

The main concepts of the intervention in this 300 sqm (3,229 sqft) residence were: the wide use of raw concrete, restituting this essential element of the architecture of the building; and the spatial rearrangement in order to make use of the open floor space from the original project.

Thus, new exposed concrete pieces, like partition, tabletops and sinks, were inserted and the previous concrete of the slabs and beams, which have been coated, were recovered. In addition, by reconfiguring the partition walls, a fluid circulation was created, which allowed to define clearly the bedrooms volume, the kitchen box and the social area open space.

The raw concrete box, in which the kitchen is located, was placed in the middle of the open living room and can be closed by translucent glass doors.

The bedrooms configure a nucleus, finished with colorful lacquer panels, granting luminosity and color to the whole ambient.

A monolithic floor finishing was adopted in order to amplify the sensation of a continuous space, the limits of which were defined by using sliding doors that can be transparent or shaded depending on the function of each area.

Design Office: Felipe Rodrigues Arquiteto

Location:São Paulo, Brazil

Photographs: Raul Fonseca