72 Sentosa Cove House | ONG&ONG

Description by ONG&ONG:

This is a home that can endure the tropical climate with minimal environmental impact, by tapping on available natural resources. Four levels make up the building, each catering to the family’s various social and entertainment needs while also accommodating each member’s individual need for solitude.

Achieving space maximisation and privacy were also factored into this design, in view of the house’s close proximity to neighboring units. As a result, the internal spaces face inward into a multi-functional courtyard which acts as circulation pivot, light well and ventilation exhaust, while also serving as a visual focal point. Dense foliage also provides a natural means for additional privacy.

The building’s slimmer east and west facades are a contrast to the wide-open north and south ones. This regulates natural lighting and wind ventilation for efficient thermal circulation. A pitched roof, with its series of repeating slopes, also generates additional skylight openings. And let’s also not forget that this is first and foremost a home for an active couple and their kids. For this, a lap pool and training room ensure that their fitness needs are taken care of.

Design Office: ONG&ONG

Location: Sentosa Island, Singapore

Photographs: Derek Swalwell

Jaragua Residence | Fernanda Marques Arquitetos Associados

Description by Fernanda Marques Arquitetos Associados:

A house where the sense of breadth were manifested continuously and permanently. That was the guiding thread in this architecture & interiors project by Fernanda Marques to meet the brief of a young couple and their two children, now the happy occupants of this comfortable property built along contemporary lines, with its three floors and an area of 1,200 in Alphaville, a residential district in the outskirts of São Paulo.

“All my choices were made with that goal”, explains the architect, who, for the construction, chose to split the building into 3 floors and made liberal use of terraces throughout the top floor, to enable views of the beautiful landscape that surrounds the hill on which the house sits. “For the interiors, in turn, I envisioned broad spaces, developed continually, with no partitions”, she says.

Thus, on the ground floor, Fernanda concentrated the living-room, fireplace room, dining-room, media room and breakfast room, as well as the kitchen, study, the multi-temperature, cloakroom, guest toilet and servants’ quarters. An invitation to leisure, a large swimming-pool opens up to the front terrace. On the upper floor is the family area, with 3 suites and their balconies and a family room. On the lower floor are the garage, storage room and a small workshop.

Contemporary, like the building itself, art and design mix in the interior design to create a laid-back yet sophisticated ambience. “I tried to create a sort of internal topography, with the furniture laid out continuously, with small variations in height, almost at floor level”, explains the architect who used her own creations, such as her stainless steel stools, as well as international design labels in the décor.

Common to all spaces, the higher ceilings are one of the project’s highlights. Especially in the living-room, where it is doubled. “In this project natural daylight is present everywhere but never directly. There are very specific lighting situations, derived from the construction shape and project solutions”, Fernanda explains, highlighting the façade, fitted with aluminium brise soleil in a continuous line.

Essential in achieving the daylighting aimed by the architect, the choice of coverings – both internal and external – was made in neutrals – shades of white and sand; that are present, for example, in the limestone on the floors, in the white acrylic paint on the walls and the walnut veneer panels. The deep indigo blue swimming-pool acts as an accent, “but there is no clash”, explains Fernanda.

Design Office: Fernanda Marques Arquitetos Associados

Location: São Paulo, Brazil

Photographs: Fernando Guerra

Sushizilla Restaurant | Vie Studio

Design Office: Vie Studio

Location: Sydney, Australia

Photographs: Andrew Worssam