Marine Parade | Dorrington Atcheson Architects

Description by Dorrington Atcheson Architects:

Built in the 1970s, this cedar-clad home with its multi-gabled roof was typical of an era when split-level design was the height of architectural acuity. Undoubtedly, the layout possessed a certain labyrinthian appeal, but a warren of rooms was not conducive to easy family living.

Retaining the charm of the building along with some quality materials was integral to this extensive two-stage alteration. The aim was to make the spaces bigger, to tidy up the material palette and, externally, to re-present the overall mass and street appeal of the property.

In Stage One, the interiors were re-defined, and a pavilion that flows out from the central core beneath a new fold of the roof was added. This houses a kitchen, living area and, behind a three-quarter height room divider, a cosy dining nook – a nod to that 70s style. Sarked ceilings and tongue-and-groove walls emulate the linearity and warmth of those in the original home, while built-in furniture such as cabinetry, shelving units and a breakfast pantry that juts through the external wall, are designed as separate elements in the space.

Disguising the gables was an important part of the Stage Two process, a delicate balancing act between modernising the look, yet melding in with the colonial villas of the neighbourhood. A new two-storey box intersects with the main form of the home; it contains a bedroom and en suite, with a garage below. This cube is defined architecturally by fine cedar battening, an element that is repeated to hide the main gable over the upper storey of the dwelling. A playful material fluidity is seen in the garden fence which wraps its way behind the garage of the box to reappear as cladding on the ground level of the original home.

Design Office: Dorrington Atcheson Architects

Location: Auckland, New Zealand

EPV House | AHL Architects & Associates

Description by AHL Architects & Associates:

EPV is a semi-detached house located in Ecopark Green Urban Area, Vietnam. Ecopark is known as a new green urban area with a lot of ancient trees, low building density and the house seems to be hided behind the trees. Client want a house to rest, relax on every weekend.

The rule is architect can only intervene the inner spaces, not to change the outside perspective to avoid affecting of general landscape of the area.

The existing characteristics of the project (location, demand) was the basis point for architect oriented their design ideas : pure, simple and abit rustic with delicate details.

Ground floor layout is changed to bring more comfort and fit new demands. Side terrace is connected to the living space inside by using slide and fold door system.

A big void has been created in the middle of space bringing better connectivity between spaces (horizontal and vertical). Two wooden fin blocks are released into space, becoming the focal point of the house. This wooden block is folded from wall (2nd floor) to ceiling (1st floor) and also help to hide all technical system on 1st ceiling.

Dining table located under the void, receiving maximum natural light and ventilation from outside.

Polished concrete, cement wall, bamboo, and solid wood for interior furniture are the main materials exploit throughout the project.

Design Office: AHL Architects & Associates

Location: Provincia di Hung Yen, Vietnam

Photographs: Hoang Le