Glen Lake Tower | Balance Associates Architects

Description by Balance Associates Architects:

Directed to create “a sustainable retreat that reflects the timeless beauty and simple comforts of the area,” the architects responded by raising the primary living space above the dense surrounding woods in order to gain light, air and views of Glen Lake and Lake Michigan beyond. Two fin-like, metal-clad walls rise from the crown of the hill to support a 1400 sf three-story plywood box suspended a full story above grade.

As intricately detailed steel stairs climb the tower, they move from exterior to interior and from more enclosed to more open spaces, culminating in a breathtaking, glass-wrapped kitchen/living/dining space at the fourth level. Here, thirty feet above the ground, the clients enjoy views of the landscape they love, from either the birch-lined interior or expansive cantilevered decks.

Design Office: Balance Associates Architects

Location: Glen Lake, Michigan, Usa

Photographs: Steve Keating

Laight Street Loft / David Howell Design

Description by David Howell Design:

Close to Hudson Square near the entrance to the Holland Tunnel, Cobblestone Lofts at 28 Laight Street is at the northern end of TriBeCa. The 7-story complex, which is composed of four red-brick former late 19th Century warehouses, was converted in 2001 to 32 condominium apartments. The site had been formerly owned by Trinity Episcopal Church.
Our client began this renovation with a desire to “refinish” the floors. The scope quickly escalated into a full blown gut renovation once the full potential of the space was realized. Significant planning changes allowed the entrance to connect visually to the open loft space which is drenched in natural light. Other planning changes permitted the master bedroom and master bathroom to be enlarged with the removal of a redundant internal corridor.
Architectural features include marble slab walls, which were discovered and presented to the client quite opportunistically following a visit to a local stone supplier.

Design Office: David Howell Design

Location: Tribeca, New York, Usa

Photographs: Emily AndrewsBrooke McGowan

Whitmore Rd Project | Trevor Horne Architects

Description by Trevor Horne Architects:

This recently completed project, a five storey brick clad building marking the corner of Orsman Road and Whitmore Road, is a mixed-use scheme, housing studios for artists and architects on the ground and first floors, with three floors of spacious residential apartments sitting above.

It is a simple framed structure reflecting the neighbouring warehouse buildings.
A concrete Cobiax system allows for large spanning floor slabs with few internal columns, giving great flexibility for layouts.

There are six generous apartments, each with 3m high ceilings and ample living areas. Some materials expressed in the spaces are exposed concrete soffits, waxed oak flooring and basalt stone.

The building has a tripartite composition of base, middle and top. Its volume is sculpted to respond to its urban location, marking the corner at its highest points, with balconies cut into the mass, lining through with neighbouring cornices and stepping down to form a private courtyard to its two storey neighbour.

Design Office: Trevor Horne Architects

Location: London, England

JH Modern House | Pearson Design Group

Design Office: Pearson Design Group

Location: Jackson Hole, Wyoming, Usa

Photographs: Pearson Design GroupThe New York Times

Stonington Residence | Joeb Moore & Partners

Description by Joeb Moore & Partners:

The Stonington Residence, a recently renovated and restored historic house, is sited between 300 feet of waterfront and a large meadow in Stonington, Connecticut.  While the house is situated on a small stone ledge, additional rock outcroppings of the landscape help to organize the outdoor spaces, which include a studio and garage, a pool, and patios.

The existing house was designed during World War II (1945) by architect John Lincoln, former senior architect for the Navy at Quonset Point, professor of architecture at the Rhode Island School of Design, and an inventor of the Quonset Hut, a lightweight prefabricated structure of corrugated steel and plywood.  Frank Lloyd Wright’s influence is evident in Lincoln’s use of stone, corner windows and a flat roof.  Due to the nature of the materials and construction methods used on the original building, the design process was akin to an archaeological investigation, revealing the home’s unique details, and incorporating its materials and methods into a new design.

The original house had five bedrooms, three bathrooms, a library, a laboratory, and three fireplaces, all situated along a granite wall that runs through the center of the house. The stone wall remains the primary organizing device and functions as a stabilizing center around which new construction opens up an extended entryway and circulation through the home. In addition to the stone wall, new blackened steel and plywood elements create linkages between public and private programs and reference Quonset’s industrial heritage. Finally, a rectangular second-floor volume encapsulates the reconfigured primary bedroom suites, wrapping them in a corrugated metal envelope that directs views from balconies on each end and softly contrasts with the natural stone of the lower exterior.

Design Office: Joeb Moore & Partners

Location: Stonington, CT, USA

Photographs: David Sundberg – Esto