House at Benicassim | Egue y Seta

Design Office: Egue y Seta

Location: Benicàssim, Spain

Photographs: Victor Hugo

Unforgettable_House in Pohang | studio_GAON

Description by studio_GAON:

This project is a ‘House within a house’, which is built in a 20-year-old warehouse. A year ago in October, a young couple in their late 20s, visited our studio to build their house to live after their wedding. They were the youngest clients who required our design.
The couple was about to get married next year (2014), and they were thinking of renovating the concrete warehouse in the bride’s hometown as their new house. They said they want to fix it and take it as the starting point of their new life.
…The warehouse was built 20 years ago by the bride’s father…
…The project to blow warmth into a warehouse with large blank was a task; it was like putting solid color into a black-and-white photograph and make it high-definition natural color picture, to make a strong cover for the young couple as a background for life.
The budget was prepared to cover about one third of the whole area. We started from the concept of inserting a house within a house, to provide enough area as they needed. There was enough height for two floors, so we put a kitchen, dining, living room and a small hidden library on the first floor, and put family room, bathroom, dress room, and bedroom on the second floor. They decided to fill the remaining space portion by portion as they live.
The admirable young couple got married on 4th of October, which is a year after we met them. By the courageous constructor’s favor who decided to work despite the far distance from Seoul, the house was finished according to plan.
The house within the house was built in steel structure. Wall in the common space was finished with plywood and lightings were designed to accentuate the warmth of wood, and other spaces were finished by white paint to induce calm atmosphere. Floor was finished with white tile to make a gorgeous and bright space.
Since the budget was scarce, there was no spare to fix the rough concrete exterior wall. We promised to draw a mural ourselves. We got the design idea from the bar code. Each of the codes becomes a tree and the trees become a forest. So that the information read by the bar code represents the love of the family.
All members of our firm went in a car to the site to draw the mural for an overnight schedule. It was the first time for us to draw a mural, so it wasn’t an easy task. But all staff enjoyed the pleasure of labor by drawing lines and rough sketches and coloring it. On the wall that reaches the rooftop, which has an outside stairs on it, we drew some drawings to represent the warmth of house and family. Drawing of Sugeun Park, who’s the famous painter of Korea, became the model of our drawings.
The towering warehouse surrounded by rice paddy and field was finally reformed in 20 years into a storage to put people as well as the young couple’s love and living inside.
It’s just like Natalie Cole singing the song ‘Unforgettable’, which was sung by her father Nat King Cole, after several decades her father passed away. The daughter put the two story house inside the warehouse, not unlike a snail’s shell made by her father. So the life and house continues again, and we decided to call this house ‘Unforgettable’.

October 2013, the young couple brought this photogrpah to us that they wanted to renovate; an old warehouse as a new marriage home.

October 2014, The old warehouse became a house for the newly-weds.

The bar code design of the mural becomes trees and forest. The information inside the code represents the love of the family.

Only one third of the warehouse were used as residence. 1st floor was composed of kitchen, dining, and living room. 2nd floor made possible by the height of 5 meter is composed of family room and bed room.
In process: drawing the mural on the exterior.

Design Office: studio_GAON

Location: Imjung-ri, Janggi-myeon, South Korea

Photographs: Youngchae Park

PM Residence | Spagnuolo Arquitetura

Design Office: Spanguolo Arquitetura

Location: Londrina, Brazil

Photographs: R.R. Rufino

House in Syros Island, Greece | Myrto Miliou Architects

Description by Myrto Miliou Architects:

The house is situated in the Cycladic island of Syros, in a property of 0.40 hectares with a view of the Aegean Sea. The architectural approach intended to form a dialogue between contemporary architecture and traditional Greek typology. Regional vernacular elements, such as the relationship of the building to the landscape, the sculptural qualities of light, the handmade stone masonry walls, were re-cast in modern terms. The geometry of the building follows that of the landscape, mimicking the stone retaining walls that characterize the Greek island landscape. The 400 square meter building is divided into several distinct volumes that are diagonally stacked, thus fitting seamlessly in the topography of the site. The use of the excavation stone for the construction makes the building further blend in with the surrounding countryside. Each volume of the house is one level high thus providing access to the outdoors from each space.
Built on the boundary between a green, traditional settlement and a barren mountainside, the building appears at times embracing and at times austere. The hard stone shell of the outside is gradually transformed as one enters the building. In the entrances and circulation spaces the forms are simple and the materials used are still rough and cold. The increasing intensity of natural light guides the visitor to the main areas of the house where the light is abundant, the volumes are intricate and the materials are warmer. The comfort of the house is furthered by a sustainable building approach.
The 60cm stone walls, the planted roofs and the proper insulation keep the house cool in the summer and warm in the winter. The placement of windows on adjacent walls creates natural ventilation and the rainwater is gathered on a cistern for the daily uses of the house.

Design Office: Myrto Miliou Architects

Location: Syros, Greece

Photographs: Erieta Attali