Neutral Bay House | Downie North Architects

Description by Downie North Architects:

As a traditional semi-detached residence, the house was originally comprised of a series of unrelated rooms and made no connection to its site or outdoor spaces. The new design sought to connect the house with its garden by recreating the rear living space as a large verandah.

By virtue of its planning and careful curation of its openings, the house maximises views, sun, daylight and cross breezes without compromising on privacy; a delicate balancing act in a dense urban environment and where there were overlooking issues from neighbours.

Being very conscious of the location of the house relative to the ocean and the movement of the sun in relation to the site, the roof plane was split to create a light shelf that bounces light deep into the house and allows deep solar penetration in winter but keeps the sun skirting outside the building in summer. The banks of operable clerestory windows flush out hot air by making use of cool ocean breezes. The resulting volume feels both luxurious in its sense of space, yet intimate.

Design Office: Downie North Architects

Location: Neutral Bay, Australia

Photographs: Felipe Neves 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s