Tang House | 4site Architecture

Description by 4site Architecture:

Compact alteration/addition of a terrace house in Carlton with east-west orientation and limited connection to the rear yard. The brief called for new bathroom, laundry, living, dining, kitchen, master bedroom and ensuite. In response, the planning logic was to create a centralized service core containing or facilitating the bathroom, laundry, stairs and kitchen, allowing for the dining and living areas to wrap around this service core and juts out to form a connection to the garden at the rear. This allows for spaces to flow around in an open plan manner whilst providing a variety of spaces in this compact configuration. The insertion of a light court and roof deck over the new bathroom at the stair landing brings in diffused light and allows for cross ventilation. The daybed at the apex of the tapering living space also connects with the north facing concrete seating plinth outside.

Design Office: 4site Architecture

Location: Melbourne, Victoria, Australia

Photographs: Kevin Hui

Paddington Residence | Ellivo Architects

Description by Ellivo Architects:

Minimal and raw, yet textured and welcoming, the Paddington Residence is an exploration of flexibility, space, and materials. Designed by and for Ellivo Architects’ Principal Mason Cowle and his family, the challenge was to bring a rigorously contemporary home to an historical neighborhood. The existing 400-meter site presented additional challenges and opportunities including a 100-year-old protected fig tree, a 3-meter-wide laneway, and a steep 14-degree slope. Beyond simply satisfying the family’s spatial requirements, the design is a clear and flexible solution, creating simple, layered spaces that maximize natural light, breezes, and views while also providing ample privacy for the inhabitants.
The parti for the home is a procession of 5 distinct spaces, each with their own function, seamlessly transitioning from the fig tree to the west and the views of the city to the east. The spaces begin with the front entry deck defined by the canopy of the fig tree, that flows to the kitchen space via bi-fold doors. These doors then open to the heart of the home – a stunning double height dining volume – the hub and central meeting point of the residence. Next is the more intimate volume of the living space which opens up and transforms via large, flexible, sliding glass doors to the main deck. From here, the family can retreat to their own private spaces. The parents’ suite forms a loft-like space looking towards the city and down into the dining space. Conversely, their teenager’s area overlooks the pool and local views into the neighbourhood.
The open-planned nature of the living spaces allows the occupants to choose what areas they inhabit depending on time of the year and time of the day. During mild temps, 16 meters of sliding glass in the living and dining areas work in tandem with high level louvers in the master bedroom to draw the prevailing south-east breezes through the home providing cross ventilation. The versatility of the sliding doors and curtains also allows the choice between complete privacy or openness.
Materials throughout the house are used in a raw and honest way. Folded steel staircases, handmade steel handrails, and burnished concrete floors illustrate how they were made and are allowed to naturally weather or rust

Design Office: Ellivo Architects

Location: Paddington, Australia

Photographs: Scott Burrows

Neutral Bay House | Downie North Architects

Description by Downie North Architects:

As a traditional semi-detached residence, the house was originally comprised of a series of unrelated rooms and made no connection to its site or outdoor spaces. The new design sought to connect the house with its garden by recreating the rear living space as a large verandah.

By virtue of its planning and careful curation of its openings, the house maximises views, sun, daylight and cross breezes without compromising on privacy; a delicate balancing act in a dense urban environment and where there were overlooking issues from neighbours.

Being very conscious of the location of the house relative to the ocean and the movement of the sun in relation to the site, the roof plane was split to create a light shelf that bounces light deep into the house and allows deep solar penetration in winter but keeps the sun skirting outside the building in summer. The banks of operable clerestory windows flush out hot air by making use of cool ocean breezes. The resulting volume feels both luxurious in its sense of space, yet intimate.

Design Office: Downie North Architects

Location: Neutral Bay, Australia

Photographs: Felipe Neves