Amchit Residence | BLANKPAGE Architects

Description by BLANKPAGE Architects:

Conceived as a layering of decks, the beach house seeks to maximize its relationship with the sea through a visual and compositional celebration of horizontality in general and the Mediterranean horizon in particular. The slabs are held by a minimal steel structure made of equally sized square columns on a regular module of 2.55m, as well as a discreet glass enclosure.
Given the inclined nature of the site, the house is approached by car on the street level just below the upper deck. At the external landing entrance, the circulation interconnects the three levels of the house. The upper platform contains the master bedroom that opens up on an elongated lap pool and expansive sun deck. The middle platform houses two bedrooms and a family living. Finally, the lower deck serves as a reception area that extends outdoors towards the sea through an infinity pool as well as a staircase to the shore. In addition to the inner circulation core, a smooth promenade formed by a system of external ramps and staircases connects the platforms, linking the various levels of the rocky landscape that stretches between the street all the way to the sea.
The rhythms of the steel structure and wooden decking create a multiplicity of overlapping patterns of shadows that vary in direction and length all through the day rendering the simple structure at once complex and alive. At the particular moment of the sunset, the house, oriented almost due west at the elevation that faces the sea, acts as photographic diaphragm that invites the rays of the setting sun into the depths of the house, dashing the prototypical spaces in a horizontal glow of deep red.

Design Office:  BLANKPAGE Architects

Location: Aamchit, Lebanon

Photographs: Ieva Saudargaitė

Coffee Shop in Athens, Greece | 314 Architecture Studio

Design Office: 314 Architecture Studio

Location: Athens, Greece

Photographs: Panayiotis Vumbakis

Apartment Biancamaria | Paolo Frello & Partners

Design Office: Paolo Frello & Partners

Location: Milan, Italy

Photographs: Fabio Lombrici

Skyfall Apartment | Studio Omerta

Description by Studio Omerta:

Renovation of a two bedroom apartment in the centre of Athens. Being situated on the 9th floor, the space enjoys the most spectacular views of the Acropolis from the living room and to the rear of the building, the bedrooms overlook the tiny church of St. George on the peak of Mt. Lykabettos.

Throughout the space, the signature colour palette of Omerta, black, grey and white was used on the surfaces which creates an ideal backdrop to the carefully selected furniture from the cream of European designers the likes of Le Corbusier + Franco Albini and Piero Lissoni. The artwork within the space represents a variety of styles within the contemporary genre, most of which concentrate on the human element.

The generous dimensions of the living room features leather covered seating units and a glass topped metal dining table, all placed on the luxuriant pile of the pale rug, adding further texture and warmth to the space. At sunset, the room adopts a dramatic, mysterious ambience enhanced by the reflections and shadows created by the subtle illumination of the intrinsically positioned lighting elements.

Access to the bedroom is lit by a futuristic circular lighting installation, reminiscent of Kubrick’s Space Odyssey which continues into the Master bedroom, an impressive space of reflective surfaces, a leather chaise longue and ample space from which to enjoy the unique Lykabettos view.

Design Office: Studio Omerta

Location: Athens, Greece

Photographs: Giorgos Sfakianakis